torstai 29. toukokuuta 2008

Pohjaeläimiä etsimässä


Perhoseuran kevään lopettajaiset olivat seuran lammella. Paikalle tulikin mukavasti yli kymmenen henkilöä. Muutama jaksoi kalastella.
Minulla mielenkiinto kohdistui lammen pohjaeläimiin. Haavin avulla tongin hieman pohjaa ja rantapengertä. Sieltä löytyikin muutamia pohjaeläimiä. Eniten löytyi Kevätsurviaisen L. Vespertina –toukkia, joiden kuoriutumisen aika on pian käsillä. Myös muita lajeja löytyi.
Kotona oli sitten edessä hyönteisten valokuvaus illan hiipuvassa valossa. En jaksanut viritellä ”studiovaloja” kodinhoitohuoneeseen vaan kuvasin pelkästään luonnonvalossa. Siinä menikin sitten muutama tunti. Ei ole helppo saada vikkeliä nymfejä pysymään paikoillaan ja ”poseeraamaan”. Paikasta löytyi myös yksi uusi päivänkorento jota en ole aikaisemmin livenä tavannut. Tunnistaminen ei itsellä onnistu kun ei ole mikroskooppia käytettävissä. Ilman sitä on mahdoton selvittää kiduslehtien muotoja joiden perusteella tunnistuskaavoja voisi käyttää. Laitan sen Stanislawille tarkempaan tunnistukseen.

Vielä pitää sidoskella muutamia nymfimalleja testattavaksi siiankalastukseen.

2 kommenttia:

KalaJani kirjoitti...

Kireitä siimoja kaudelle

M kirjoitti...

Kiitos, kiitos.